Onze watervoorraden bestaan uit zoet en zout water. Het grootste deel hiervan is zout water. Een kleine fractie van de totale water voorraad is zoet water. Het leven van heel veel diersoorten hangt ook af van zoet water.

Verschillende dingen zoals de opwarming van de aarde en vervuiling hebben een invloed op zoet water. We moeten dus maatregelen treffen om het zoet water te beschermen.

Economisch gebruik

Zoet water is nodig in de agrarische sector en de industrie. Dit zijn grote bronnen van inkomen voor een land. Hiervoor is een groot volume zoet water nodig. Los van de hoeveelheid, moeten we ook de kwaliteit van het water erbij nemen.

Miljarden mensen maken gebruik van zoet water om te drinken, te koken, te wassen,… Het grootste volume van watergebruik is verbonden aan economische doeleinden.

Recreatief gebruik

Zoet water wordt vaak recreatief gebruikt, we hebben het hier over zwemmen, bootje varen,… Water sporten zijn heel populair en hiervoor is zoet water nodig.

Recreatief vissen maakt ook gebruik van zoet water. Met het hengelen kwamen er veel exotische vissen terecht in zoet water vijvers, exotische vissen in vijvers stoppen kan ook een slechte invloed hebben op het ecosysteem in het zoet water.

Esthetische waarden

Zoet water zorgt voor inspiratie. Veel mensen bezoeken meren en rivieren. Vele wateren trekken fotografen, schrijvers en poëten aan.

Je kan een meer of rivier bezoeken om er tot rust te komen. Veel mensen kopen een huisje naast een meer als vakantieoord. Ze houden ervan om langs het meer te wandelen met het gezin.

Wetenschappelijke waarden

Zoet water voorraden zijn vaak het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Ze onderzoeken dan de kwaliteit van het water, de vervuiling en de diersoorten die men er terugvindt. Zulke onderzoeken zijn belangrijk voor ons welzijn en voor de toekomst.

Het leven in water beschermen

Zoet water biedt leven aan een groot aantal diersoorten. Hun leven hangt af van de kwaliteit en hoeveelheid van het zoet water. Omwille van menselijke activiteit en het klimaat zijn reeds vele soorten uitgestorven. Sommigen zijn bedreigde diersoorten geworden. We hebben zoet water nodig om deze dieren in leven te houden.

Nu weet je waarom zoet water zo belangrijk is. Het is nodig voor ons welzijn maar ook voor het welzijn van talloze andere diersoorten.

We moeten vervuiling verminderen en ervoor zorgen dat de kwaliteit van zoet water goed genoeg is voor menselijke consumptie en gebruik. Onderzoek is momenteel aan de gang om zoet water voorraden te beschermen en om de toekomst te verzekeren.