Zoet water wordt gebruikt als consumptie, om te wassen, en heeft nog veel toepassingen. Het wordt gebruik om te irrigeren, maar ook in fabrieken. Slechts 2% van het water op Aarde is zoet water, van deze 2% is slechts 1% beschikbaar voor gebruik, al de rest zit gevangen in gletsjers en ijskappen.

Nogmaals, een grote portie van dit water is grondwater. Klimaatsverandering heeft een grote impact op zoet water. Hier gaan we de effecten van klimaatsverandering op zoet water onder de loep nemen.

Smelten van poolijs

polar-bear

Terwijl de atmosfeer warmer wordt, zorgt dit voor het smelten van ijs op de polen. Dit water komt terecht in de zee en dus verandert het zoet water. Hoewel er een voorraad zoet water onder de vorm van ijs en gletsjers aanwezig is, kunnen we dat niet gebruiken.

Stijging van het waterniveau

flood

Omwille van de opwarming van de Aarde, stijgt de hoeveelheid water in de oceanen. Dit zorgt voor meer regenval terwijl de lucht afkoelt. Hevige regenval zorgt voor een stijging van zoet water, maar dat water vindt snel zijn weg in oceanen. Zoet water kunnen we in zo een korte tijd niet bewaren.

Omwille van een warmer klimaat, krijgen we meer regen in plaats van sneeuw, het water hiervan afkomstig komt zeer snel terecht in de oceanen waardoor het waterniveau stijgt.

Meer verdamping

dry-river

Een warmer klimaat zorgt voor een stijging in de verdamping. Het water in meren en rivieren droogt op en de voorraad aan zoet water verlaagd.

Het smelten van gletjsers

glacier

Omwille van een hogere temperatuur, smelten de gletjsers. Dit zorgt voor een stijgen van water voorraad in meren en rivieren. Maar van zodra gletjsers volledig zijn gesmolten, verliezen we deze voorraad aan zoet water voor goed.

Verandering in de watercyclus

heavy-rain

In sommige regio’s zal er meer regen vallen dan in andere regio’s. Deze verandering in de watercyclus zal zorgen voor droogtes en overstromingen wereldwijd. Deze natuurrampen hebben dan weer een impact op het leven van de mens. Mensen die wonen in de droge rgeio’s zullen een tekort aan water hebben.

Wetenschappers zijn er nog niet achter gekomen hoeveel van de grondwater voorraden zal verdwijnen in de toekomst. Ongeveer 50% van het water dat we dagelijks gebruiken is afkomstig uit grondwater. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe we water beter kunnen opslaan.

Naast klimaatsverandering is ook de stijging in populatie een grote kopzorg. Er wordt meer water gebruikt als de populatie stijgt.

Onderzoekers zouden een manier moeten bedenken om water te herverdelen, reservoirs maken om het in op te slaan of leidingen gebruiken om het te vervoeren. Ontzouting van zeewater is ook een manier om aan zoet water te komen. Mensen moeten verstanding omgaan met hun waterverbruik. Het wordt aangeraden te besparen op water. Onderzoek is belangrijk hier.