De Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) is een zeer effectiieve analytische technike die in verschillende wetenschappelijke toepassingen wordt gebruikt. Het is nuttig voor analytisch onderzoek, kwaliteitscontroles, enz.

Het maakt gebruik van de seperation properties van gas-liquid chromatography met mass spectometry om verschillende substanties te achterhalen van een staaltje. De GC splitst de volatiele vervangers van het staaltje.

Voordelen

Om deze techniek echter te gebruiken, moet de druk tussen de 300C en de 3000C zijn. Maar, door enkel de GC te gebruiken zal het resultaat niet specifiek genoeg zijn. De GC-MS geeft de massa van een deeltje tot de macht van het nummer van elektrostatische ladingen van het deeltje.

Deze techniek biedt een betere identificatie van een staaltje. Het zorgt ook voor een snellere analyse van staaltjes. De GC-MS kan worden gebruikt op verschillende gebieden.

Toepassingen

De GC-MS techniek kan worden gebruikt op verschillende gebieden van onderzoek. Het kan worden gebruikt in het monitoren van het klimaat. Je kan zo organische vervuilende stuffen traceren dankzij deze methode. Het kan ook gebruikt worden om smaak analyse te doen in drank en voedsel. Het is ook mogelijk om vervuiling in drank en voedsel te achterhalen.

GC-MS wordt ook gebruikt in forensisch onderzoek. Het kan illegale drugs opsporen in urinestaaltjes van atleten. Alsook om overblijfselen na een brand te analyseren.GC-MS wordt veel gebruikt in bio-analyse van urine en bloed. Het heeft ook een toepassing in een explosieven-detectie systeem. Vaak, wordt het ook gebruikt in de farmaceutische industrie, maar dan meer voor kwaliteitscontrole.

GC-MS binnen zoet water onderzoeken

Binnen het vak van zoet water onderzoeken, moeten wetenschappers achterhalen welke substanties aanwezig zijn in zoet water; GC-MS wordt dan ook vaak gebruikt bij het onderzoeken van zoet water. Het kan gebruikt worden om vervuilende stoffen te achterhalen, of substanties aanwezig in dieren die leven in zoet water.

Deze techniek kan gebruikt worden om de kwaliteit van het zoet water te weten te komen. GC-MS is een zeer belangrijk gegeven binnen zoet water onderzoeken. De totale kosten van materieel dat men nodig heeft voor het kunnen toepassen van deze techniek is verminderd, wat ervoor zorgt dat het een heel nuttige toepassing is geworden voor zoet water onderzoeken. Deze techniek heeft tevens goede resultaten geboekt over de jaren heen en kan gebruikt worden voor vele onderzoeken in de toekomst.

Eén van de hoofdredenen waarom wetenschappers de GC-MS techniek gebruiken is omdat het zeer betrouwbare resultaten geeft. Hoe betrouwbaarder, hoe beter.

In de toekomst zullen er meer toepassingen van deze techniek bijkomen en ook zal deze techniek goedkoper worden. Wetenschappers zullen meer comfortabel gebruik kunnen maken van de GC-MS in toekomstige onderzoeken.

gas-chromatography-infographics
Infographic door: graphs.net